5:19:03
Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

27 січня світ відзначає Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

- Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року. Ініціаторами прийняття документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія, Україна, США, а їх співавторами - ще понад 90 держав.
- Дата 27 січня була обрана тому, що в цей день радянські війська звільнили концентраційний табір Освенцим на території нинішньої Польщі. Там, за різними оцінками, загинуло від 1,5 до 4 мільйонів осіб. Як свідчать документи Нюрнберзького трибуналу, загинуло 2,8 мільйона осіб, 90 відсотків з яких були євреї.
- Генеральний секретар ООН Кофі Аннан назвав цю дату нагадуванням про уроки Голокосту, що мають загальне значення - "цього безпрецедентного прояву зла, яке не можна просто залишити в минулому і віддати забуттю".
- Вперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначався у всьому світі в 2006 році.
- Вперше термін був використаний майбутнім лауреатом Нобелівської премії миру письменником Елі Візелем як символ газових камер і крематоріїв таборів знищення.
- Слово Голокост походить від давньогрецького holocaustosis, що означає "всеспалення", "знищення вогнем", "жертвоприношення". Зараз воно означає політику нацистської Німеччини, її союзників та пособників з переслідування і знищення шести мільйонів євреїв у 1933-1945 роках.
- В Ізраїлі і деяких інших країнах використовується також термін Шоа (Shoax), що означає Катастрофа європейського єврейства.
- Україна вперше відзначила Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту на державному рівні у 2012 році згідно з постановою Верховної Ради України від 5 липня 2011 року Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру.
- В Угорщині День пам'яті відзначається 16 квітня. У цей день в 1944 році євреїв країни почали масово переселяти в гетто.
- В Ізраїлі День Катастрофи і Героїзму (Йом Ха-Шоа) відзначається за єврейським календарем 27 нісана, день початку повстання у Варшавському гетто. У григоріанському календарі ця дата може відповідати проміжку між 7 квітня і 7 травня. Дата 27 нісана була запропонована першим прем'єр-міністром Ізраїлю Давидом Бен Гуріоном.
- У Латвії День пам'яті жертв геноциду єврейського народу відзначається 4 липня. У цей день в 1941 році були спалені всі ризькі синагоги, загинули тисячі євреїв.
- У Румунії День пам'яті жертв Голокосту відзначається 9 жовтня (en:National Day of Commemorating the Holocaust). У цей день у 1941 році почалася депортація євреїв Буковини, Молдавії і Румунії в концтабори і гетто Трансністрії.
- Німеччина відзначає день пам'яті жертв Голокосту 27 січня - як всесвітній. У 2011 році цей день був вперше присвячений циганським жертвам геноциду, і в ньому взяв участь федеральний президент Крістіан Вульф.
Також, слід зазначити, що символом Голокосту є метелик. Чому саме він? У 1943 році маленький хлопчик із варшавського гетто написав у своєму листі: "...найжахливіше ,що в гетто метелики не живуть"Метелик - символ радості, без якої не живуть.

Переглядів: 71 | Додав: iskovnela | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar